АФИША
Студенческая Республика 2012 Студенческая Республика 2012
Студенческая Республика 2012
  Доска объявлений   |   Создать опрос   |   Разместить анонс в «Афишу Николаева» Я Очевидец!  |  регистрация  |  вход  

Новости по теме: Аналитика и комментарии

Наслідки війни в Грузії: аналітична збірка фактів. Значення для України і світу.

18 августа 2008 07:03

Стаття містить цікаву підбірку фактів за наслідками війни. Включені також інші дотичні факти, які нерозривно пов'язані з цим контекстом.


1.      Росію не підтримала жодна держава світу.

2.      Грузію активно підтримали сусіди Росії: Президенти Польщі, України, Литви, Естонії та прем'єр-міністр Латвії прибули в розпал конфлікту в Тбілісі і виступили на багатотисячному мітингу.

3.      Позиція Польщі щодо Росії стала жорсткіше і сильніше: Президент Польщі Л.Качиньський, перебуваючи на мітингу в Тбілісі, висловив переконання, що Грузія відстоїть свою незалежність і територіальну цілісність. Він також висловив переконання, що Грузія і Україна обов'язково стануть членами НАТО і ЄС, і “імперські амбіції” Росії угамуються. Польща оголосила про завершення переговорів з США і про свій дозвіл на розміщення на своїй території комплексів протиракетної оборони США. Росія звинуватила польський народ в тому, що американцям вдалося його „ввели в оману”. Затупник керівника генштабу Росії А.Ноговіцин не заперечив можливості нанесення ядерного удару по Польщі. Чехія ще в травні підписала угоду про розміщення бази ПРО США на своїй території.

4.      Білорусь: Президент О.Лукашенко не лише не підтримав Росію, а й доручив Міністерству закордонних справ поліпшити стосунки з США та Європою. В цьому контексті О.Лукашенко видав указ про помилування одного з лідерів білоруської опозиції, екс-кандидата в президенти Олександра Козуліна.

5.      Депутати Європарламенту, світові та європейські лідери починають усвідомлювати небезпеки Росії та закликають прийняти Україну до НАТО та ЄС:

-                 Президент Естонії Томас Хендрик Ільвес заявив, що напад Росії на Грузію повинен переконати членів НАТО в необходності негайно прийняти Грузію та Україну до Альянсу.

-                 Адміністрація Джорджа Буша заявила, що якби на Бухарестському саміті НАТО не лише пообіцяла прийняти Україну та Грузію, а й надала ПДЧ, то ситуації з агресією Росії не було. США заявила, що і далі підтримують вступ України та Грузії до НАТО.

-                 12 серпня генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер підтвердив, що не зважаючи на агресію Росії, НАТО прийме до своїх лав Грузію.

-                 Депутат Європейського парламенту Ельмар Брок заявив, що Європейський Союз має здійснити практичні кроки, щоб наблизити Україну до себе: „Ми бачимо, що існують інтереси росіян повернути втрачені зони впливу”.

-                 Експерти, Держсекретар США прогнозують, що Рада НАТО на засіданні 19 серпня підтвердить свою позицію по відношенню до вступу Грузії і України до Альянсу.

-                 Міністр оборони Угорщини ще у липні під час візиту в Київ висловив впевненість, що Україна приєднається до плану дій по набуттю членства в НАТО.

6. Світ починає відвертатись від Росії (окремо слід нагадати, що в грудні 2007 року Росія вийшла в односторонньому порядку з Договору про звичайні збройні сили в Європі):

 

-                 Росії відмовлено в участі у військових навчаннях  FRUKUS-2008

-                 НАТО відмовило Росії в участі у військових навчаннях Active Endeavour («Активні зусилля»).

-                 В парламент США внесений проект резолюції, який закликає Міжнародний олімпійський комітет скасувати проведення зимових олімпійських ігор в Сочі у 2014 році. Ця ініціатива виходить від обох домінуючих в США партій.

-                 Держсекретар США К.Райс: „Російському керівництву варто бути готовим до міжнародної ізоляції, якщо воно знову порушить досягнуті домовленості про припинення військових операцій в Грузії".

-                 Не ясно тепер коли Росія зможе вступити до СОТ, оскільки в переговорну групу входять США та Грузія. Лунають ініціативи про виключення її з клубу великої вісімки.

-                 Президент Франції попередив Росію про можливість погіршення стосунків з ЄС у випадку не виводу військ з Грузії.

-                 Експерти відзначають, що саме реакція світового співтовариства не дозволила Росії штурмувати Тбілісі (хоча війська готувались до цього).

-                 Не зважаючи на протести опозиційних німецьких партій, Канцлер Німеччини Ангела Меркель 15 серпня все ж поїхала до Росії, але жорстко розкритикувала дії Росії як „непропорційні” і підтвердила що Україна і Грузія стануть членами НАТО і мова йде лише про терміни.

-                 Грузія оголосила про вихід з СНД. Позиція України теж зрозуміла - Україна не є членом СНД, тому за словами заступника голови секретаріату Президента України А.Гончарука, Україна "не може вийти звідти, куди не входила".

-                 Грузія подала до Міжнародного суду позов проти Росії, звинувативши її в порушенні міжнародної Конвенції про усунення всіх форм расової дискримінації. Засідання суду призначено на 8 вересня.

-                 Відомий артист В.Кікабідзе відмовився отримувати російський „Орден дружби”, відмінив ювілейний концерт в Москві та оголосив, що своє 70-ліття він відсвяткує в Україні.

7. Росія чіткіше висловлюється щодо України:

-    Представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін заявив, що він не згоден з методами Юрія Лужкова, який заявив, що в України слід забрати Севастополь. За словами Рогозіна, по суті він "за" Лужкова, але нагадує, що Малюта Скуратов, на відміну від Лужкова, "перед тим, як тягнути когось на ешафот, прес-конференцій не проводив".

-    Всеросійське соціологічне опитування проведене у квітні 2008 року засвідчило, що пересічні росіяни вважають найбільш ворожими країнами до Росії США, Грузію та Україну, найбільш дружньою – Китай.

  1. Україна підтримала Грузію та прагне показати Росії „хто в Україні господар”:

-                 За рішенням уряду Іл-76 державного підприємства Міністерства оборони України доставив до Грузії 30 тонн гуманітарного вантажу.

-                 Під час війни в Україні, в Криму під охороною держави перебували діти Президента Грузії та його дружина.

-                 Президент України В.Ющенко в листі Президенту Грузії М.Саакашвілі підтвердив готовність України прийняти дітей з постраждалих районів Грузії на оздоровлення.

-                 Президент України на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони видав Указ, яким заборонив безконтрольне пересування російських військ Україною. Відтепер для перетину кордону України військовими кораблями або літаками ЧФ РФ командування флоту не пізніше ніж за 72 години зобов'язано надсилати до Генштабу ЗСУ відповідне повідомлення. 15 серпня голова парламенту А.Яценюк підтвердив, що Указ президента про регулювання перетину кордону кораблями ЧФ Росії відповідає обсягу повноважень, передбачених Конституцією та законами України. Начальник Генштабу ЗС України С.Кириченко заявив, що «Укази президента будуть безумовно виконуватись на території України. Я впевнений, ми зуміємо забезпечити виконання указів президента і ми вже приступили до виконання цієї роботи». Росія розцінила указ як „новий серйозний антиросійський крок”.

Варто нагадати, що внаслідок вогню берегової артилерії Грузії загинуло восьмеро російських моряків і близько десяти отримали поранення. Серйозні пошкодження отримали два малих кораблі - ракетний «Міраж» та протичовновий «Муромець». За деякими даними, постраждав і російський ракетний крейсер «Москва», на борту якого перебував командувач ЧФ Росії та оперативний штаб. Грузинська сторона втратила ракетний катер «Тбілісі». Інше судно отримало суттєві ушкодження.

            -  Депутати українського парламенту:

О.Герасимюк: «Такі ж паспорти як в Південній Осетії видаються і громадянам України в Криму... Я не виключаю, що Росія заявить про необхідність захисту прав своїх громадян на території українського Криму»

В.Стретович: «Росія активно паспортизує громадян Севастополя. Фактично таємно вони отримують подвійне громадянство. Після чергової гучної провокації на Кримському півострові Росія може задіяти формулу захисту власних співвітчизників, здійснення якої ми вже могли бачити в Південній Осетії».

А.Кріль: "Грузія – це лише початок. Наступною буде Україна. Сьогодні це стає очевидним. Про це відкрито заявляють політики як в Україні, так і за її межами"

Голова підкомітету з інформаційної безпеки комітету Ради з національної безпеки та оборони І.Стойко заявив, що вважає українську армію здатною заблокувати пересування кораблів ЧФ Росії, у випадку ігнорування ними порядку пересування, затвердженого Указом Президента.

С.Терьохін: „Росія – агресор! По міжнародному праву Росія – агресор. Україна – мирна країна. У нас і в Конституції записано, що ми – мирна країна, і наша військова доктрина говорить про те, що ми – мирна країна. А Росія виявилася не мирною країною, вона є агресором. Тому іншої позиції в України не може бути.”



Автор: Bogdan
Похожие новости


Реклама в городе Николаеве

Городские новости

25 сентября 2016 20:51
Статья про Великого Художника Юла Ханчаса, вечер на море под закат и бутылочку самогона из Уфы.

25 сентября 2016 20:04
Статья про то, что после 22.00 жрать можно.

03 апреля 2014 12:09
стримим!

28 августа 2012 15:39
Сегодня глава правительства Н.Я.Азаров посетил с рабочим визитом г.Николаев. Во время посещения краеведческого музея "Старофлотские казармы" Николаю Яновичу пришлось встретиться с работниками Судостроительного завода им.61 коммунара, которые вышли на митинг.

24 июля 2012 16:20
25% акций газоснабжающей компании "Николаевгаз", вгосимущества 11 июля, намерено купить столичное ЧАО "Газтек". "Гaзтeк" подконтролен бизнесмену Дмитрию Фирташу и cпeциaлизиpyeтcя нa yпpaвлeнии пpeдпpиятиями. B дaннoe вpeмя пpeдпpиятию пpинaдлeжит 25,22% гaзocнaбжaющeгo пpeдпpиятия. Пo 24% aкций "Гaзтeкa" пpинaдлeжит кoмпaниям Pasler Enterprises, Porala Venchers, Nesiba Venchers и Krezer Holdings (вce - Kипp).

19 июля 2012 12:49
Один из крупнейших агрохолдингов и зернотрейдеров Украины — компания "Нибулон" — займется судостроительным бизнесом. "Нибулон" заключил предварительное соглашение о покупке судостроительного завода "Лиман" в Николаеве. Задуматься о развитии собственного судостроения в "Нибулоне" решили после того, как завод "Океан" сорвал график выполнения работ по строительству буксиров для компании, отмечают эксперты.

19 июля 2012 12:43
"В этом году мы ставим на ремонт 15 кораблей. Будет меньше выходов в море, чем необходимо, но уже в начале следующего года государство получит полноценный, боеспособный корабельный состав" - заявил находясь в Севастополе министр обороны Украины Дмитрий Саламатин.

18 июля 2012 14:18
Представителями ПАО «Черноморский судостроительный завод» и НАК «Нафтогаз Украины» проведены переговоры о возможности сотрудничества, и совместной работы. 16 буровых установок, заявленных ранее губернатором Николаевской области Н.Кругловым, оказались 16ю блоками-кондукторами.

18 июля 2012 14:16
11 июля 2012 года ФГИУ объявил конкурс по продаже 25% акций компании «Николаевгаз» (Николаев, Украина). Начальная стоимость пакета акций составляет 18,4 млн. грн. Заявки на участие в конкурсе принимаются до 24 июля 2012 года.

17 июля 2012 13:04
Мульти-фестиваль включал в себя разнообразные конкурсы и отборочные этапы: «Квест-фестиваль», «Студенческая мафия», фото-кросс, видео-конкурс «Кино за 48 часов», конкурс красоты «Перша Леді», студреспубликанская Pecha Kucha и, конечно же, самый веселый фан-отбор для команд и участников.

18 июня 2012 00:30
Со вчерашнего дня организаторы вызывают шок у активных участников мульти фестиваля «Студреспублика». А все вызвано их некомпетентности в вопросах по Фотоконкурсу.

17 июня 2012 21:47
Наближається кінець червня, і всі студенти з нетерпінням чекають на велику гру під назвою «Студентська республіка 2012», що стартує вже цієї суботи.

13 июня 2012 00:10
Лето в самом разгаре - кто на работу, кто на отдых, а самые активные студенты города Николаева на Студенческую Республику 2012, финал которой пройдёт 23-24 июня в Парке Победы, где они отдохнут, получат заряд адреналина, море позитивных эмоций и возможность проявить себя!

12 июня 2012 14:12
Рейтинг губернаторов Украины составлен еженедельником "Комментарии"

08 мая 2012 14:16
Об этом говорится в письме Укрдержреестру в адрес партии. В частности, в письме отмечается, что государственная служба готовит документы для суда о ликвидации Демократического Альянса в связи с нарушением процедур регистрации.



Политические новости

07 февраля 2015 05:01
06 февраля 2015 23:21
06 февраля 2015 22:54
06 февраля 2015 21:20
06 февраля 2015 20:37
06 февраля 2015 19:30
06 февраля 2015 18:48
06 февраля 2015 18:22
06 февраля 2015 17:12
06 февраля 2015 16:52
06 февраля 2015 16:25
06 февраля 2015 15:29
06 февраля 2015 15:25
06 февраля 2015 13:59
06 февраля 2015 10:37
При цитировании и использовании любых материалов ссылка
на pravda.mk.ua обязательна. © 2007-2022 "pravda.mk.ua" Программирование  - "SiteToMe"
Дизайн сайта  - websitedesigncool.com.ua