АФИША
Студенческая Республика 2012 Студенческая Республика 2012
Студенческая Республика 2012
  Доска объявлений   |   Создать опрос   |   Разместить анонс в «Афишу Николаева» Я Очевидец!  |  регистрация  |  вход  

Новости по теме: Региональные СМИ

Бійці невидимого фронту

25 сентября 2008 12:00

На боротьбу з окупаційним режимом піднялися широкі верстви населення, розпочався рух опору. Партизанська та підпільна боротьба у своєму розвитку пройшла три етапи.


Продовження.
Початок у попередньому номері 

На боротьбу з окупаційним режимом піднялися широкі верстви населення, розпочався рух опору. Партизанська та підпільна боротьба у своєму розвитку пройшла три етапи.

Перший – зародження та становлення. Тривав із початку війни до кінця 1942 року. Його змістом були: збір сил, визначення оптимальних організаційних форм і ефективних методів боротьби у ворожому тилу.

Другий – стабілізаційний. Він тривав до середини 1943 року. В цей час діяли штаби партизанського руху: 30 травня 1942 року був створений Центральний штаб партизанського руху Радянського Союзу на чолі з П. Пономаренком, а Український штаб партизанського руху – на чолі з Т. Строкачем. Партизанські штаби не тільки надавали керівну й організаційну допомогу, а й матеріальну допомогу з Великої землі – зброю, медикаменти, тривав постійний зв’язок з базами партизан.

Третій – активні наступальні дії. Тривав до повного розгрому ворога. Для цього численні рейди в тилу супротивника, активна взаємодія з формуваннями Червоної армії. Відбувався постійний зв’язок партизанських з’єднань з партизанськими загонами, групами та підпільниками й розвідниками. Найбільша кількість партизанських загонів і підпільних груп з найбільшою кількістю учасників була в лісових і гірських регіонах України. Це Північні, Західні, Центральні Карпати і Крим. Тільки в 1943 році рейдовими з’єднаннями під командуванням О. Федорова, С. Ковпака, О. Сабурова, М. Наумова, батька та сина Руднєвих в окупаційній зоні було підірвано 3688 ешелонів, 1469 залізничних мостів, виведено із ладу 6 тисяч паровозів, 60 тисяч вагонів і платформ, 25 тисяч автомобілів, знищено тисячі живої сили ворога тощо. “Рейкова війна” стає однією з основних форм партизанської активності.

В нашій степовій місцевості Миколаївщини, на Первомайщині не могли діяти численні партизанські загони і з’єднання, а тому перевага надавалась руху опру фашистам, підпільній боротьбі, розвідницькій діяльності.

Не було на Миколаївщині жодного міста чи села, де б не діяли підпільники, а керівництво ними здійснював Миколаївський центр на чолі з розвідником В. Лягіним.

Жорстокий окупаційним режим не зміг зломити волю і віру в перемогу над окупантами і мешканців нашого рідного міста.

Всього в роки окупації в Первомайську діяло шість підпільних груп і організацій. Вони підтримували між собою зв’язок через підпільників-розвідників В. Петренка та Г. Садлинського. Наприклад, весною 1942 року залізничник А. Аркуша організував підпільну групу із робітників депо станції Голта. Підпільники друкували і розповсюджували листівки, зведення радянського інформбюро; викрадали зброю із фашистських ешелонів; саботували ремонт паровозів; пошкоджували зброю, продукти харчування, медикаменти; викрадали полонених.

По доносу зрадника активних членів цієї групи А. Зайцева, Ф. Абрамова та інших було заарештовано 17 лютого 1943 року.

Другу групу підпільників-залізничників очолив В. Калиновський. В грудні 1943 року фашисти напали на їх слід і арештували її членів. Але на місце загиблих ставали інші патріоти. Місцевий мешканець – комуніст Ф. Загубелюк – створив підпільну групу з 24 осіб. Член цієї організації – 18‑річна паспортистка Л. Сокуренко – передавала підпільникам бланки паспортів для тих солдат і офіцерів, які втекли з полону. У вересні 1943 року фашисти арештували Загубелюка, але після тортур відпустили: планувалося через зв’язки підпільника викрити всю організацію, адже під час арешту він не видав своїх товаришів. 21 січня 1944 року Загубелюк з групою товаришів готувалися переправитися в ліс до партизан, але по доносу зрадника есесівці арештували весь актив групи і після нелюдських катувань 11 лютого 1944 року їх розстріляли в глиняному кар’єрі поблизу цегельного заводу.

Іншу групу підпільників і партизан Голтянського уїзду очолив комуніст А. Мазепа. Ця група підтримувала зв’язок із партизанським загоном “Південний”, який діяв у Голованівських лісах. А також із загоном “Буревісник” – із Савранських лісів. Підпільниця Непом’яща, завідуюча Перво-майською міською бібліотекою, зберегла під час фашистської окупації десятки тисяч цінних книг. Ще одна з активних підпільних груп Первомайська була очолювана Іраклієм Церетелі, активна учасниця цієї групи – Антоніна Устимівна Бойко.

Хочеться сказати багато добрих слів і виразити вдячність ветерану нашого міста Б. К. Новобранцю – активному члену підпільної групи, яка діяла в колективі первомайської ГЕС з лютого 1942 по березень 1944 року. З березня 1944 року Борис Кіндратович – на фронтах війни до Дня перемоги. Брав участь у визволенні нашого рідного міста, вибивав ворога з території заводу ім. 25 Жовтня (нині “Первомайськдизельмаш”). Далі – Миколаївщина, Одещина, а потім міста Угорщини. Закінчив війну в місті Кенігсберг. По закінчені війни продовжував службу в 65‑му артилерійському полку до звільнення в запас. Мешкаючи в Первомайську, Борис Кіндратович десятки років брав активну участь у громадському житті, особливо з патріотичного виховання молоді, був частим гостем на зустрічах з учнівською і студентською молоддю в школах, вузах. Активний член Ради ветеранів міста, постійно обирався членом президії Ради ветеранів. Вітаємо його зі знаменним Днем!

Ми вшановуємо живих свідків історичних подій, учасників руху опору фашистським загарбникам. Серед нас мешкають: Федір Онисимович Абрамов, Антоніна Устимівна Бойко, Василь Митрофанович Зубко, Ганна Іллівна Михальченко, Марія Григорівна Мельник, Марія Захарівна Порхун, Олександр Кирилович Чабанюк, Марія Володимирівна Ягронюк.

Рада ветеранів щиро вітає всіх мешканців міста, а особливо учасників руху опору, бійців невидимого фронту з Днем партизанської слави. Зичимо їм міцного здоров’я, миру, злагоди, добробуту, щастя. А загиблим – вічна пам’ять і слава! Пом’янемо тих, хто віддав своє життя за рідну землю, за наше місто. Покладемо квіти на їх могилах та запалимо свічки.

Вічна слава бійцям невидимого фронту!

Г. О. Ікавчук,
член президії Ради ветеранів

vsesvit-news.info


Источник: vsesvit-news.info


Реклама в городе Николаеве

Городские новости

cached
25 сентября 2016 20:51
Статья про Великого Художника Юла Ханчаса, вечер на море под закат и бутылочку самогона из Уфы.

25 сентября 2016 20:04
Статья про то, что после 22.00 жрать можно.

03 апреля 2014 12:09
стримим!

28 августа 2012 15:39
Сегодня глава правительства Н.Я.Азаров посетил с рабочим визитом г.Николаев. Во время посещения краеведческого музея "Старофлотские казармы" Николаю Яновичу пришлось встретиться с работниками Судостроительного завода им.61 коммунара, которые вышли на митинг.

24 июля 2012 16:20
25% акций газоснабжающей компании "Николаевгаз", вгосимущества 11 июля, намерено купить столичное ЧАО "Газтек". "Гaзтeк" подконтролен бизнесмену Дмитрию Фирташу и cпeциaлизиpyeтcя нa yпpaвлeнии пpeдпpиятиями. B дaннoe вpeмя пpeдпpиятию пpинaдлeжит 25,22% гaзocнaбжaющeгo пpeдпpиятия. Пo 24% aкций "Гaзтeкa" пpинaдлeжит кoмпaниям Pasler Enterprises, Porala Venchers, Nesiba Venchers и Krezer Holdings (вce - Kипp).

19 июля 2012 12:49
Один из крупнейших агрохолдингов и зернотрейдеров Украины — компания "Нибулон" — займется судостроительным бизнесом. "Нибулон" заключил предварительное соглашение о покупке судостроительного завода "Лиман" в Николаеве. Задуматься о развитии собственного судостроения в "Нибулоне" решили после того, как завод "Океан" сорвал график выполнения работ по строительству буксиров для компании, отмечают эксперты.

19 июля 2012 12:43
"В этом году мы ставим на ремонт 15 кораблей. Будет меньше выходов в море, чем необходимо, но уже в начале следующего года государство получит полноценный, боеспособный корабельный состав" - заявил находясь в Севастополе министр обороны Украины Дмитрий Саламатин.

18 июля 2012 14:18
Представителями ПАО «Черноморский судостроительный завод» и НАК «Нафтогаз Украины» проведены переговоры о возможности сотрудничества, и совместной работы. 16 буровых установок, заявленных ранее губернатором Николаевской области Н.Кругловым, оказались 16ю блоками-кондукторами.

18 июля 2012 14:16
11 июля 2012 года ФГИУ объявил конкурс по продаже 25% акций компании «Николаевгаз» (Николаев, Украина). Начальная стоимость пакета акций составляет 18,4 млн. грн. Заявки на участие в конкурсе принимаются до 24 июля 2012 года.

17 июля 2012 13:04
Мульти-фестиваль включал в себя разнообразные конкурсы и отборочные этапы: «Квест-фестиваль», «Студенческая мафия», фото-кросс, видео-конкурс «Кино за 48 часов», конкурс красоты «Перша Леді», студреспубликанская Pecha Kucha и, конечно же, самый веселый фан-отбор для команд и участников.

18 июня 2012 00:30
Со вчерашнего дня организаторы вызывают шок у активных участников мульти фестиваля «Студреспублика». А все вызвано их некомпетентности в вопросах по Фотоконкурсу.

17 июня 2012 21:47
Наближається кінець червня, і всі студенти з нетерпінням чекають на велику гру під назвою «Студентська республіка 2012», що стартує вже цієї суботи.

13 июня 2012 00:10
Лето в самом разгаре - кто на работу, кто на отдых, а самые активные студенты города Николаева на Студенческую Республику 2012, финал которой пройдёт 23-24 июня в Парке Победы, где они отдохнут, получат заряд адреналина, море позитивных эмоций и возможность проявить себя!

12 июня 2012 14:12
Рейтинг губернаторов Украины составлен еженедельником "Комментарии"

08 мая 2012 14:16
Об этом говорится в письме Укрдержреестру в адрес партии. В частности, в письме отмечается, что государственная служба готовит документы для суда о ликвидации Демократического Альянса в связи с нарушением процедур регистрации.



Политические новости

cached
07 февраля 2015 05:01
06 февраля 2015 23:21
06 февраля 2015 22:54
06 февраля 2015 21:20
06 февраля 2015 20:37
06 февраля 2015 19:30
06 февраля 2015 18:48
06 февраля 2015 18:22
06 февраля 2015 17:12
06 февраля 2015 16:52
06 февраля 2015 16:25
06 февраля 2015 15:29
06 февраля 2015 15:25
06 февраля 2015 13:59
06 февраля 2015 10:37
При цитировании и использовании любых материалов ссылка
на pravda.mk.ua обязательна. © 2007-2022 "pravda.mk.ua" Программирование  - "SiteToMe"
Дизайн сайта  - websitedesigncool.com.ua